Thursday, April 14, 2011

Krapinske Toplice

Pole juba tükk aega kirjutada viitsinud....   Eks proovin siis laiskusest jagu saada ja vahepealsed suuremad tegemised kirja panna.
Kaks nädalat tagasi (üle-eelmisel nädalavahetusel) käisime spaas.  Nimelt on Horvaatia põhjaosas Zagorje's üsna palju kuumaveeallikaid ja muud tervendavat vett.  Olime sealt kandist eelnevalt ka läbi sõitnud, aga siis olid veel puud raagus ja ilm muidu inetu.
Valisime oma peatuspaigaks Krapinske Toplice nimelises linnakeses asuva spaa-hotelli "Villa Magdalena" (http://www.villa-magdalena.net/en/).   Krapinske Toplice on maaliliste küngaste vahel asuv väike linnake, mis meenutab mõnesmõttes Toskaanat.  (http://www. krapinsketoplice.com/en/ )  Ega seal peale hotellide ja sanatooriumite suurt midagi polegi, kuid loodus on see-eest suurepärane.  Noh, eks mõni kohalik elab ikka ka :).
Zagrebist on Krapinske Toplice' sse umbes 45 km - ühesõnaga väga lähedal.  Hakkasime juba hommiku-poolikul sinnapoole sõitma, et enne hotelli minekut ka ümbruskonna küngastel ringi turnida.  Linnakese ümber on päris mitu nö terviserada, mis kulgevad mööda orgusid ja mäenõlvu.




Jõudsime enne check-in'i parasjagu ühe umbes 10-kilomeetrise ringi läbi käia.   Tee peal nägime mitut omapärast suvemajakest ehk vikendica't.  Peaaegu igal zagreblasel on suvila kas mere ääres või siis Zagorje's.



Spaa-hotell "Villa Magdalena" on 9 toaga väike 4-tärni hotell, mis asub linna servas mäenõlval.  Saime endale ilusa avara rõduga sviidi, kust avanes lummav vaade alla orule.   Kuna ilm oli suisa suviselt soe, siis nautisime lamamistoolis selle aasta esimesi päikesevanne.   Vannist rääkides, siis igas numbritoas on suur mullivann, kuhu vesi tuleb otse kuumaveeallikatest.  Muidugi saab ka vannist suurepäraseid loodusvaateid nautida!
Paketi järgi oli meile õhtuks ette nähtud 7-käiguline horvaatia kööki tutvustav menüü.  Õnneks olid portsjonid väikesed!  Sellest hoolimata ei jäänud magustoidu jaoks kõhtu enam ruumi ning see serveeriti meile hiljem hotellituppa.   Üks magustoitudest oli kõrvitsaseemneõli kook.   Kõrvitsaseemneõli on sellele regioonile omane ja ülimaitsev.   Lisaks heale maitsele annab see toidule ka erkrohelise värvi.   (Kahjuks pildilt seda näha ei õnnestu...)

Mina olen kõrvitsaseemneõli usku juba mitu aastat.  Eestist pole aga kahjuks rafineerimata õli leida õnnestunud, kuid just sellel on see õige maitse ja kasulikud omadused.   Eks tuleb Horvaatiast lahkudes varusid täiendada :)


No comments:

Post a Comment